Keväinen Amsterdam – vauvan kanssa, ja muutenkin

Olimme viikkonen sitten perhelomailemassa keväisessä Amsterdamissa, tuossa polkupyörien ja pannukakkujen luvatussa kaupungissa. Ilma oli pääosin pilvinen, mutta lämpimähkö, ja mukana ollut (reilu puolivuotias) vauvakin viihtyi rattaissa ja kantorepussa mukavasti.

Perusfaktat

  • Rahayksikkö: kävimme vaihtamassa reissua varten 500 euroa euroiksi
  • Sähkö: kotoiset laitteet toimivat normaalisti kärähtämättä
  • Vesi: juotiin, ja juotettiin vaaville
  • Aikaero Suomeen nähden -1 h
  • Lentoaika suoralla lennolla (KLM) hiukan päälle 2 tuntia, riippuen tuulista
  • Hintataso suunnilleen sama kuin Suomessa
Lempilelu lennolla: muovilusikka
Pojan suosikkilelu lentokoneessa: Muovinen kertakäyttölusikka, joita jaettiin ruokailua varten.

Majoitus ja rattaat

Hotel Alexander sijaitsee erittäin hyvällä paikalla Vondelstraatilla museoaukion lähettyvillä, mutta kuitenkin rauhallisella kadulla. Ainoat unta häiritsevät tekijät (itkevän vauvan lisäksi, tietysti) olivat naapurihuoneiden ovenpamauttelijat ja kovalla äänellä puhelimeen puhujat (jotka eivät onneksi häirinneet kuin parina yönä). Hotellissa oli kapea-askelmaiset rappuset, mutta onneksi myös hissi.

Hotel Alexander, Amsterdam
Hotel Alexanderin huone.

Huoneet olivat varsin pieniä (varsinkin vauvasängyllä lisättynä – sellaisen sai käyttöön veloituksetta, joskaan emme sitä hyödyntäneet), mutta siistejä. Hotelli oli varsin hintava, koska epäonneksemme olimme liikkeellä yhtenä suosituimmista turistikuukausista – kaikkien majatalojen hinnat olivat pilvissä. Edullisempaa majoitusta olisi löytynyt kauempaa kaupungista, mutta vauvan vuoksi päätimme varata hotellin läheltä keskustaa.

Aamiainen maksoi erikseen (10 euroa/hlö/aamu), mutta oli suhteellisen kattava setti (mm. hedelmiä, jogurttia, leipää, croisantteja, keksejä, munia, kahvia, muroja ja leikkeleitä). Saimme käyttää keittiön mikroa pojan kaurapuuron valmistukseen (puurohiutaleet kulkivat mukana Suomesta).

Emme lähteneet sompailemaan rattaita kotimaasta, vaan varasimme sellaiset Amsterdamista, majapaikan vinkkauksen mukaisesti Reiswieg.nl:stä. Toimitus Schipholin lentokentälle olisi maksanut 10 euroa extraa, ja kysyimme, tuovatko samalla rahalla hotellille asti. Toivat. Koko setti varkausturvan kanssa maksoi noin 60 € per viikko. Rattaita varatessa järjestelmä ilmoitti, että tilaus ei mennyt perille. Yritimme olla yhteydessä toimittajaan sähköpostitse, ja vasta noin 10 sähköpostin ja parin viikon perästä saimme varmistusviestin. Käytännössä rattaiden toimitus pelasi kuitenkin hyvin.

Tekemisiä

Anne Frankin talo oli välttämätön käyntikohde

Näin varsinkin museologian kurssilla paikasta ylistystä kuulleelle Sallalle. Museo on kunnostettavana, joten tällä hetkellä lippuja pystyy ostamaan vain etukäteen netin kautta. Näin toimimme mekin, ja verkko-ostosten kanssa saikin olla tarkkana, sillä haluamamme päivän liput tulivat myyntiin tiettynä päivänä ja myös myytiin loppuun nopeasti. Pääsyliput olivat kuitenkin reissumme halvimmat, vain yhdeksän euroa per henkilö (vauvat ilmaiseksi). Kierroksella päästiin tutustumaan salaisiin asuintiloihin, joissa Frankin perhe, van Pelsit ja Fritz Pfeffer piilottelivat natseilta vuosina 1942–1944. Jos haluaa tehdä kokemuksestaan vielä vaikuttavamman, kannattaa lukea Anne Frankin päiväkirja pohjalle.

Anne Frankin patsas, Amsterdam
Salla ja poika vuokrarattaissa Anne Frankin patsaan vierellä.

Kapeat rappuset johtavat ylimpiin kerroksiin. Seinillä on edelleen Annen keräämiä julkimoiden ja muiden kuvia, muuten huoneet ovat vailla sisustusta. Opastusmateriaalit kertovat museokävijälle piiloutuneiden, etupäässä  tietysti Annen, tarinaa. Vitriineissä esitellään tytön kirjoituksia, museokaupassa myydään päiväkirjaa lähes jokaisella kielellä (miten tuotteistettua tragediaa!). Lippuhintaan sisältyy äänisysteemi, jolla kuulokkeista saa kuulla tarinaa talossa edetessä.

Poika kulki kätevästi ja välillä itsekseen höpötellen isänsä mukana kantorepussa ja tutkaili museota muiden mukana. Väkeä otettiin sisään ryhmä kerrallaan, joten tiloissa ei ollut liian ahdasta. Huonojalkaisille ahtaissa rappusissa kiipeily saattaa olla hankalaa. Sielualiikuttavaa oli päästä näkemään huoneet, jotka pienuudestaan huolimatta toimivat symbolina hyvin suurelle historian sivujen kärsimysnäytelmälle.

Taide-elämyksiä Van Gogh -museossa

Muulle osastolle museoaukiolla sijaitseva (matkaa hotellilta 700 metriä) Van Gogh -museo oli pikemmin luokkaa onpahan nähty, mutta Jani oli haltioissaan.

Van Gogh Museum, Amsterdam
Van Gogh -museossa on myös kosketeltava versio auringonkukkateoksesta.

Teosten viereen oli dokumentoitu taustatietoja maalauksista. Lisäksi huoneiden seinillä kerrottiin laajemmin Van Goghin taiteilijaelämän vaiheista. Aulasta olisi saanut käsiinsä myös äänikierroksen, mutta se jäi tällä kertaa väliin.

Museokierroksen jälkeen kävimme ostoksilla museokaupassa ja kahvilla siistissä ja valikoimiltaan kattavassa museokahvilassa.

Vauvan ja rattaiden kanssa homma sujui kuin tanssi: Pääsimme sisään erillisestä ovesta, ja hissin avulla kerrostenvälinen navigaatio onnistui erinomaisesti.

Tännekin olimme ostaneet liput ennakkoon. Liput ostetaan tietylle kellonlyömälle, joten museon sisällä oleva väkimäärä pysyy kohtuullisena. Rattailla olikin suht helppo huristella varsin väljässä tilassa.

Kanavaristeílyllä ympäristö tutuksi

Olimme tehneet hotellivarauksen Booking.comin kautta, ja sieltä saapui myös alennuskoodi kaupungin eri kohteisiin. Suuntasimme QR-koodin kanssa Blue Boat -risteilykeskukseen (noin 500 metriä hotellilta) ja esitimme koodin tiskillä. Ei kuulemma toiminut. Kaksi virkailijaa vaihtoi pari sanaa hollanniksi, ja alennus myönnettiin. Normaalin 15–18 euron (hinta vaihtelee ajankohdasta ja lippujen ostopaikasta riippuen) hinnaksi tuli 9,50 euroa per lippu.

Blue Boat -kanavaristeilyllä Amsterdamissa
Amsterdamille tyypillisiä kapeita asuinrakennuksia kanavalaivasta käsin katsottuna.

75 minuutin risteilyn ajaksi saimme korviimme kuulokkeet, joista kaikui aika ajoin ilmoille tarinaa ympäristöstä. Paatin kapteeni kertoi kuitenkin huomattavasti mielenkiintoisempia juttuja virallisen ääniopastuksen välissä. Muun muassa sen, että kanaaleihin päätyy vuosittain 17 000 polkupyörää ja muutama auto. Kapteeni myös ihmetteli, miksi Amsterdamia sanotaan pohjoisen Venetsiaksi – Venetsian kun pitäisi olla etelän Amsterdam!

Kanavien varsilla on paikoin kaiteita, jotka eivät ole kuitenkaan kaupungin asentamia – vaan vakuutusyhtiön, joka on kyllästynyt maksamaan isoja korvauksia veteen ajetuista landrovereista ja muista pirsseistä.

Risteily lähti liikkeelle Singelin kanavasta, ja kulki sieltä useiden muiden kanavien (gracht) kautta satama-alueelle ja sieltä takaisin.

Rijksmuseumista punaisten lyhtyjen alueelle

Rijksmuseum, Gallery of Honour
Rijksmuseum, Gallery of Honour.

Kuten muihinkin museoihin, olimme ostaneet ennakkoliput kansallismuseoon (Rijksmuseum), joka sijaitsee vaikuttavan näköisessä rakennuksessa. Liput ovat voimassa ostopäivästä puoli vuotta, joten Rijksmuseumin kohdalla ruuhkia oli odotettavissa. Tähtäsimme paikalle kuitenkin ohjeistuksen mukaisesti hieman kello kolmen jälkeen (kannattaa huomata, että museo kuitenkin sulkeutuu jo kello viisi).

Museossa on valtavasti nähtävää, ja tarkasteluun voisi käyttää kokonaisen päivän. Tarkoituksenamme oli kuitenkin tähdätä katsomaan lähinnä kunniagalleriaa ja siellä Rembrandtin sekä Vermeerin teoksia.

Rattaiden ja vauvan kanssa kulkeminen onnistui täälläkin erinomaisesti. Museo oli käymistämme kohteista tilavin ja hissit toimivat jälleen kelvosti.

Yhtenä päivänä suuntasimme tarkastamaan Dam-aukiota, vanhaa kirkkoa (Oude Kerk) ja muita maamerkkejä. Pienoiseksi onnettomuudeksi päädyimme punaisten lyhtyjen alueelle, jonka tarjontaa heijastui koko seurueen verkkokalvoille. Coffeeshopeista putkahti kadulle vastaantulijoita seisovin silmin. No, nähtiinpä tuokin, vaikka kiireellä pois pyrittiin.

Museoiden lisäksi Amsterdamin tekemiset koostuivat lähinnä ruokailuista ja kiertokävelyistä. Tekemistä paikalla olisi vaikka kuinka paljon, mutta tämä lomamatka tuli tehtyä rauhallisen ohjelman saattelemana – vauvankin vuoksi – ja hyvä näin.

Kävelyllä kipaistiin myös keskustan liepeillä olevassa Vondelparkissa, joka tarjosi Janille lisäksi erinomaisia aamulenkkimaastoja.

Aamulenkillä Amsterdamin Vondelparkissa
Aamulenkillä Vondelparkissa.
Waterstones-kirjakauppa, Amsterdam
Salla kierteli paikalla useammassa kirjakaupassa – tässä Waterstones.

Syömisiä

Thrill Grill, Amsterdam
Thrill Grillissä burgerilla.

Thrill Grill palveli illallistuspaikkanamme kahtena iltana, sillä se sijaitsi sopivasti hotellimme lähettyvillä, tarjosi tarpeeksi rauhallisen ympäristön lapsiseurueelle ja erinomaista (vähän parempaa) pikaruokaa. Käytännössä kyseessä oli trendikäs uuden aallon burgeripaikka, jossa purilainen kootaan oikeista aineksista, kunnon pihveistä ja niin edelleen.

Kahvila Pluk, Amsterdam

Kahvila Pluk toimii kahdessa osoitteessa lähes vierekkäisillä kaduilla Anne Frankin talon läheisyydessä. Valitsimme näistä tilavamman ja paremmin rattaidenmentävän version. Söimme pojan kuukausipäivän kunniaksi mainiota porkkanakakkua (päivänsankari söi banaania) ja joimme kahvit odotellessamme museovierailulle varattua aikaa. Kahvilassa on erittäin ihastuttava pastellisisustus ja myynnissä hurmaavia oheistuotteita pirteistä kalentereista hillopurnukoihin (Sallan huomio).

Cafe Americain, Amsterdam

Cafe Americain on hieno art deco -maisemassa toimiva iso kahvila, joka sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla Leidsepleinin lähellä. Päädyimme paikalle ensin kahville ja toisena päivänä menimme sinne lounaalle. Hintataso ei onneksi ollut niin radikaali, mitä puitteet ja palvelutaso antoivat ymmärtää. Myös vauvat olivat lämpimästi tervetulleita.

The Pantryyn yritimme saada pöytävarausta tulopäivästä lähtien. Pantry on kompakti, mutkatonta paikallista ruokaa kohtuulliseen hintaan tarjoava ravintola – ja äärimmäisen suosittu. Saimme lopulta pöytävarauksen viimeiselle illalle. Ruokalistalta löytyi kaikenlaisia perunavirityksiä makkaroilla tai lihapullilla. Kuulostaa hyvin arkiselta, mutta nämä annokset oli tehty viimeisen päälle ja suurella sydämmellä.

Summattuna

Vauvan kanssa Amsterdam oli hyvin mutkaton paikka liikkua – vaikka hieman toisin olimme kuulleet ja lukeneet. Mukulakivet olivat rattaiden kanssa pikkuisen hankalat, mutta niitä ei reiteillämme juuri ollutkaan. Kantoreppu vauvalle oli ehdottoman hyvä lisävaruste. Vauvan ruokaa sai lämmitettyä ravintoloissa, paikallisesta kaupasta löytyi sose- ja vaippatäydennyksiä, ja monet paikalliset olivat vauvasta haltioissaan.

Kaupunki on täynnä polkupyöriä (toista miljoonaa pyörää vajaan miljoonan asukkaan kaupungissa), ja ne suhailevat autoteiden vierellä omilla kaistoillaan. Samoilla kaistoilla suhailevat myös skootterit ja mopot – kaikissa kuljettaja ilman kypärää. Kypärää ei liioin näkynyt lapsilla, joita kyyditettiin mukana. Teiden ylittäminen vaati paikoin monta silmäparia, kun piti pitää silmällä autoja, raitiovaunuja – sekä lähinnä hulluilta vaikuttaneita pyöräilijöitä (joiden nopeus on helposti 30 km / h).

Kokonaisuudessaan Amsterdam on kiinnostava ja monipuolinen kaupunkikohde, jonka keskeiset nähtävyydet ovat varsin kompaktilla alueella. Oman upean ripauksensa soppaan tuovat hienot vanhat rakennukset, joita kaupunki on pullollaan. Paikalliset ihmiset olivat ystävällisiä ja kohteliaita. Nähtävää ja koettavaa riittää toisellekin vierailulle.

Yksi kommentti artikkeliin ”Keväinen Amsterdam – vauvan kanssa, ja muutenkin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s