Islay, Skotlanti – ja sen viskit

Reilut kymmenen vuotta sitten ostin ensimmäisen Laphroaig-viskipulloni. Niin oli tehnyt myös ystäväni Petteri, jonka kanssa jo tuolloin puhuimme matkasta tislaamon kotisaarelle Islaylle (lausutaan puhujasta riippuen mm. aila, ila tai eila, mutta ei aislei).

Pari vuotta sitten matkasuunnitelma alkoi hahmottua dokumentille, mutta vielä ei ollut mahdollisuuksia lähteä reissuun. Puolisen vuotta sitten saimme kuitenkin tahtotilan ja suunnitelmat lukittua. Vihdoin 14. – 20.6.2018 totetui tämä hartaasti pohdittu matka.

Saarella on kahdeksan viskitislaamoa: Laphroaigin (lefröyg) lisäksi Bowmore (paumoor), Kilchoman (kilhoumen), Bruichladdich (prukläddih), Bunnahabhain (bunn[h]aaben), Caol Ila (kaul aila tai vaikkapa kuul ila), Lagavulin (lekävuln) sekä Ardbeg (aardpek). (Kielitieteilijä: älä ota lausumisasuja tosissaan.)

20180614_185827
Lensimme Logainairin siivin Glasgow’sta Islaylle, matka-aika noin 40 minuuttia. Potkurin alla näkyy Lagavulinin tislaamo.
20180614_210805
Port Ellenin kylää. Asustelimme täällä sijaitsevassa Trout Fly -majatalossa.
20180615_084202_001
Matka kulki Helsingistä Lontooseen, sieltä Glasgow’hun, ja sieltä vihdoin Islaylle.

Bowmoren kylillä

Ensimmäisenä päivänä suuntasimme Bowmoren kylälle (saaren kylistä isoin), jossa pitää majaansa myös saaren vanhin tislaamo.

20180615_091559

20180615_092031

Bowmoren tislaamolta olimme varanneet ennakkoon Vault Secrets -kierroksen – kolmituntisen syvällisemmän perehtymisen viskin valmistuksen maailmaan. Kierrokset kannattaakin varata ennakkoon, varsinkin erikoisemmat sellaiset. Tavalliselle tuotantokierroksille saattaa päästä mukaan tislaamon oveltakin – joskaan ei luultavasti sesonkiaikaan, kuten Feis Ile -festivaaliviikolla.

Lähdetäänpä Bowmoren kierrokselle.

20180615_101826
Viskin valmistus alkaa ohran mallastuksesta. Mallastus tehdään levittämällä ohraa lattioille ja kääntelemällä satsia säännöllisin väliajoin. Meille tarjotui mahdollisuus tehdä mallasenkeli (kuten lumienkeli) mallastuslattialla ja Petterihän tarttui tarjoukseen. Ohranjyviä löytyi taskusta vielä paluumatkallakin.
20180615_104651
Mallastuksen jälkeen ohra kuivataan uunissa (kiln), jauhetaan ja laitetaan mäskäysastiaan (mashing tun). Mäskäyksessä irrotetaan makea vierre, joka viedään edelleen hiivan kanssa käymisastioihin (washback). Käynyt aines (wash) viedään kuvassa näkyviin kuparipannuihin tislattavaksi. Tislauksia tehdään kahdessa tislauspannussa. Ensimmäisen pannun (wash still) jälkeen tisle siirtyy toiseen pannuun (spirit still), josta tuleva tuotos on jo sitä itseään.
20180615_105613
Tuotantokierroksen jälkeen siirryimme kaikkein pyhimpään eli varastoon. Saaren tislaamoiden tuotokset varastoidaan pääsääntöisesti mantereella saaren varastojen rajallisen kapasiteetin vuoksi, mutta erikoisherkut pysyvät saarella. Joissakin tislaamoissa tynnyreitä säilytetään esimerkiksi vuosi saarella, jonka jälkeen ne suuntaavat matereelle.
20180615_110211
Oppaamme Keith esittelee viskitynnyrit, joista saisimme pian maistiaiset. Suurempi tynnyri on sherrytynnyri (Oloroso Sherry), pienempi bourbon (Bourbon Hogshead). Sherrytynnyri antaa viskille tummemman värin. Molemmat viskit taisivat olla vuoden 1999 erää eli ikää näillä oli 19 vuotta. Kuvassa olevaa vasaraa käytetään tynnyrien korkkien avaamiseen; lyömällä vuorotellen korkin kummallekin puolelle korkki irtoaa hitaasti.
20180615_110457
Petteri ottaa maistiaiset bourbon-tynnyristä.

20180615_110539

20180615_110915

20180615_120257
Kierroksen päätteeksi saimme maistella vielä paria muuta Bowmoren viskiä. Tässä henkilökohtainen ranking, paras vasemmalla, vasemmalta lukien: 19-vuotias varaston sherrytynnyristä napattu, 15-vuotias Feis Ile -festivaalin juhlajuoma, 19-vuotias varaston bourbontynnyristä napattu ja lopulta 25-vuotias. Tietyn iän jälkeen viski alkaa menettää luonnettaan, niin myös tämä 25-vuotias.

Pari sanaa majatalosta – Trout Fly Guesthouse

Valitsimme Port Ellenin tukikohdaksemme, koska se oli lähinnä suosikkitislaamoamme Laphroaigia. Ardbeg, Lagavulin ja Laphroaig ovat perätysten saaren etelärannalla, kaikki noin kuuden kilometrin matkalla.

20180615_210846
Olimme majatalon ensimmäiset suomalaiset. ”Kaikkia vieraitani en muista”, sanoi majatalon isäntä Niall skottiaksentillaan, jatkaen ”mutta sinut Jani muistan, koska lähetit niin hitosti sähköpostia”. Olinkin valmistellut matkaa ”muutamien” kysymysten saattelemana pitkin kevättä…
20180616_081531
Majatalon hintaan kuului yksinkertainen ja siisti huone mukavilla sängyillä sekä aamiainen. Aamiaisen sai valita makkara-pekoni-haggis-vohveli-blackpudding-pavut-kananmunat -valikoiman tai kuvassa olevan ”continental platterin” väliltä. Lisäksi sai tilata puuroa. Kahvia, teetä, muroja, jogurttia, mehua ja kroisantteja sai noukkia lisukkeeksi mielensä mukaan.

Niall suositteli meille ennakkoon suunnitelmaa tislaamovierailuille. Häneltä saimme myös kyydin lentokentältä ja sinne takaisin.

20180616_094252
Yhdelle päivälle olimme varanneet Islay Taxi -putiikilta taksin käyttöön kahdeksaksi tunniksi. Kohteinamme olivat saaren nuorin (10-vuotias) tislaamo Kilchoman (joka on myös ainoa maatilatislaamo; muut ovat pitkin rannikkoa), Bunnahabhain (joka taisi olla toisiksi nuorin, joskin ikäeroa Kilchomaniin on parisensataa vuotta) sekä tislaamoista suurin Caol Ila (vuosituotanto noin kuusi miljoonaa litraa). Tässä odotellaan kierroksen alkamista Kilchomanilla.
20180616_114028
Tislaamovierailuiden välillä oli hieman ylimääräistä aikaa, joten kuski vei meidät tarkastamaan Islay Ales -pienpanimoa sekä tämän vuoden aikana avautuvan Ardnahoen tislaamon myymälätiloja. Islay Ales -oluet jatkavat käymistään vielä pulloissa, joten niitä ei saa säilyttää kylmässä. Oluita oli tarjolla pitkin saarta. Kuvan Ales-täti oli kovin puhelias, mutta kuvaan hän ei suostunut.
20180616_132239
Seuraava taksivierailun kohde oli Bunnahabhain.
20180616_132626
Petteri tutkii Bunnahabhainin viskikirjastoa.
20180616_133250
Bunnahabhainin rantaa kehutaan saaren hienoimpiin kuuluviksi. Ei syyttä.

20180616_134200

20180616_135942
Bunnahabhainin tuotantokierroksella. Käymisastiassa pöhisee. Lopputuote on noin kahdeksanprosenttista. Saimme maistiaiset parissa paikkaa. Ei erityisen hyvää.
20180616_151749
Tislaamovierailuiden välillä ehdimme kipaista myös saaren keskiosissa sijaitsevalla Finlagganin alueella. Historiallinen pikkusaari keskellä Finlaggan-järveä palveli vaatimattomasti muun muassa lähisaarten lordin (Lord of the Isles) tukikohtana. Nykyinen lordi on muuten prinssi Charles.
20180616_164854
Viskiä maistelussa Caol Ilalla, joka oli taksiajelupäivän viimeinen tislaamoetappi. Caol Ilalla tuotanto on pääasiassa automatisoitua ja kokonaisuutta pystyy hoitamaan näppärästi yhden miehen toimesta.
20180616_210628
Neljä kolmesta saaren tislaamosta ei itse mallasta ohraansa, vaan hankkii ne Port Ellen Maltingsilta. Mallastustehtaan omistaa Diageo – maailman suurin alkoholiyhtiö. Diageo omistaa myös Caol Ilan ja Lagavulinin. Bowmoren ja Laphroaigin omistaa puolestaan Beam Suntory – niin ikään ison mittakaavan alkoholitehtailija. Ardbegin osti aikoinaan Glenmorangie, jonka taasen hankki repertuaariinsa LVHM.
20180616_212233
Iltapuolella rentouduttiin Islay Hotelin atmosfäärissä skottimusiikin tahtiin. Harmonikkaa näppäilee Trout Fly -majatalon isäntä Niall.

Lagavulin, Laphroaig & Ardbeg

20180617_091446
Lagavulinin maisteluhuoneessa.

Eräs päivä saarella vietettiin kahdessa suosikkitislaamossani, jo mainitussa Laphroaigissa sekä sen viereltä löytyvän Lagavulinin tiluksilla. Vuokrasimme päivää varten polkupyörät Islay Cyclesiltä. Laphroaig on noin kolmen kilometrin päässä Port Ellenistä, Lagavulin neljän. Ardbegille on matkaa kuutisen kilometriä. Tislaamojen suuntaan on rakennettu autotiestä eristetty asfalttiväylä pari vuotta sitten. Sitä pitkin pyöräily sujui kepeästi.

Polkupyörät pitikin vuokrata alkuperäisten suunnitelmien sijaan kahdelle päivälle: Ensimmäisenä päivänä kävimme Lagavulinilla peruskierroksella, joka jälkeen riensimme Laphroaigille reissumme yltäkylläisimpään From Water to Whisky -elämykseen – Se tarjoili viskiasiaa lähemmäs viiden tunnin ajan. Kun kierros oli ohi, alkoi vierailukeskus jo sulkeutua. Siispä seuraavana päivänä ensin Ardbegille ja sitten Laphroaigille uudelleen.

20180617_101456

20180617_123550
Maistiaiset washbackista Laphroaigilla. Hieman hernekeiton ja oluen sekoituksen makuinen cocktail.
20180617_124138
Laphroaigin spirit safe, jonka kautta virtaa kaikki tislaamon viski. Master blender ja muut maistelun ylimykset suorittavat tässä mittailujaan ja maistelujaan.
20180617_125011
Sherry- ja bourbontynnyreitä Laphroaigilla. Pienemmät bourbon-tynnyrit maksavat 150 dollaria kappaleelta ja vetävät parisataa litraa. Sherrytynnyrit vetävät 500 litraa ja antavat omintakeisen säväyksen, mutta maksavat 800 dollaria. Lisäksi niitä on nykyisellään vaikea saada, koska sherry ei käy kaupaksi.
20180617_132719
Laphroaigin From Water to Whisky -turneen pikniklounaalla nummilla tislaamon vesilähteen lähimaastossa.
20180617_143546
Laphroaigin kierrokseen kuului myös vierailu tislaamon turvesuolla, jossa itse kukin sai kammeta maasta irti paalin turvetta. Tuulta ja tuiskua riitti. Suomi-pojat saivat turvekikkareet irti kuin vanhat tekijät, muulla seurueella oli hieman hankaluuksia.
20180617_153642
Prinssi Charlesin oma tynnyri Laphroaigin varastossa.
20180618_104802
Ardbegin tiluksia.
20180618_105255
Jee, lippu Jalin viskitehtaalle!

20180618_132712

20180618_143314
Toisena päivänä Laphroaigilla tutustuttiin muun muassa makupareihin: Select – valkosuklaa, Triple Wood – karamellivaahtokarkki ja Lore – maustekakku.
IMG-20180617-WA0030
Pyöräilyväylällä Port Ellenistä Laphroaigille, Lagavulinille ja Ardbegille.

IMG-20180617-WA0040

IMG-20180618-WA0029
Laphroaig antaa jokaiselle pullonsa rekisteröineelle palan tiluksia, johon voi käydä länttäämässä lippunsa. Puhdas markkinointikikka, mutta ihan kiva moinen.

Reissulla maisteltuja viskejä olivat ainakin:

  • Bowmore
    • 19-vuotias varaston sherrytynnyristä napattu
    • 15-vuotias Feis Ile -festivaalin juhlajuoma (Feis Ile collection 2018)
    • 19-vuotias varaston bourbontynnyristä napattu
    • 25-vuotias (45 %, ”marriage of bourbon and oloroso sherry casks”)
  • Kilchoman
    • Machir Bay
    • Sanaig
  • The Old Malt Cask (Ardnahoen esittelytilassa; koska omaa tuotantoa ei vielä ole, tarjolla on taustayritys Hunter Laingin ”single cask”-valikoimia – Old & Rare, Old Malt Cask, The First Editions, Hepburn’s Choice)
    • 12 yo distilled at Laphroaig
  • Bunnahabhain
    • Eirigh Na Greine
  • Laphroaig
    • Lore
    • Select
    • Triple Cask
    • Cairdeas (2018 – Cairdeas lausutaan oppaan mukaan oikein sanomalla nopeasti car chase)
    • Cairdeas (2016)
    • Maistelu kolmesta eri tynnyristä kierroksella
  • Ardbeg
    • Kelpie
    • Grooves

Caol Ilan ja Lagavulinin maisteltuja tuotoksia en onnistunut tallentamaan muistikirjaan.

 

3 kommenttia artikkeliin ”Islay, Skotlanti – ja sen viskit

  1. Näitä on aina mukava lukea. Matkakuume nousee, onneksi on kolmannen Islayn reissun liput ja majoitukset jo varattuna ensi kesäksi 🙂

    Tykkää

    1. Loistavaa! Islayn matkavarausten suhteen kannattaa olla ilmeisen proaktiivinen – varsinkin, jos sattuu festivaaliviikolla vierailemaan, 🙂

      Tykkää

Vastaa käyttäjälle javu74 Peruuta vastaus

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s